Strona 2 z 3

Re: Przepis na makowiec

: 6 gru 2013, o 13:28
autor: Sefie
ma-la1 Ja mam sprawdzony drożdżowy na makowiec ...dzisiaj napisze wieczorem ..będę miała więcej czasu ...podam linki ..piekłam oba i oba drożdżowe i na te swieta też będę piekła ..zaraz ide do lekarza o dopisanie hormonów na tarczyce ...bo zmieniam dawkę

Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko ....

: 6 gru 2013, o 15:19
autor: olikkk
Mala proponuję Ci przepis Cioska na kruche ciasto , zamień tylko jabłka na mak przykładowo gotowy z puszki i powinno być smaczne :)
Wypróbowałam przepis sama ;)

viewtopic.php?f=18&t=15&start=60#p8231

Smacznego życzę :)

Szybka szarlotka

: 6 gru 2013, o 15:36
autor: olikkk
Podaję Wam link na szybką i dobrą szarlotkę, którą robię z powodzeniem od kilku lat :) Niektóre z Was już go znają ;)

http://www.naszrybnik.com/site/art/5-st ... lotka.html

Dla ułatwienia dodam, że warto ciasto przed wałkowania położyć lekko popruszone mąką na papier śniadaniowy lub do pieczenia ciasta,
przykryć drugim papierem i wtedy świetnie się rozwałkuje i łatwo je przełożyć na blachę :)

Powodzenia i smacznego :)

Przepisy na makowiec

: 6 gru 2013, o 17:42
autor: Sefie
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany ten jest super piekę go nie raz z gotowego maku zpuszki ..bo nie dokupiłam dostawki do mielenia do robota ...więc idę skrótem przepis polecam...

http://www.slodkiefantazje.pl/makowiec- ... ojej-babci ten też jest godny polecenia makowiec


http://www.mojewypieki.com/przepis/swia ... -wykwintny a tu polecam jeszcze sernik z tego samego bloga ,piekłam go kilka dni temu -przepis z sera wiaderkowego piątnicy na dużej tortownicy 27 cm piekłam

Re: Ryba po grecku

: 9 gru 2013, o 20:38
autor: jagoda
ja robie tak samo tylko mniej cebulki bo nie mogę pycha

Re:Pierniczki

: 11 gru 2013, o 22:02
autor: olikkk
Ismeno na podstawie dzisiejszego pieczenia powiem, że 15 minut na termoobiegu w temp.180 stopni wystarczyło ;)
Zrobiłam 4 blachy, postawiałam jedną na drugiej jak piramidkę i w kilkanaście minut wszystko było gotowe :)

Re: Śląskie rolady

: 11 gru 2013, o 22:31
autor: olikkk
Ja zamrażam już gotowe, a wywar z duszenia na sos zamrażam osobno w plastikowych pojemniczkach.
Od dawna robię wszelkie mięsa w piekarniku, w rękawie do pieczenia, wtedy nie używam wcale tłuszczu, nie muszę przewracać mięsa i nigdy się nie przypali ;)
Jest bardzo dużo wywaru, który można odlać przed końcem duszenia i wykorzystać. Polecam :)

Re: Śląskie rolady

: 11 gru 2013, o 22:57
autor: olikkk
Bulbiś ja robiłam rolady z dwóch rodzajów mięsa, cześć była z karkówki, więc było i tłusto i chudo ;)

Re: Pierniczki

: 12 gru 2013, o 11:25
autor: olikkk
Pierniczki Wasze cudnej urody :D
Moje wyglądają tak samo jak od Cioska ;)
Jak przystroimy, to będą podobne do tych od Iwonki :D

Re: Pierniczki

: 12 gru 2013, o 22:07
autor: olikkk
Patrzcie tyle przepisów na pierniczki, a wszystkie wyglądają podobnie :D
Ciekawe czy i smakują podobnie ;)

Re: Pierniczki

: 12 gru 2013, o 22:18
autor: olikkk
Ciosku pisaki do zdobienia pierników :-\ A są takie :-o To ja też takie chcę :((

Re: Pierniczki

: 12 gru 2013, o 22:26
autor: olikkk
Super wiedzieć o takim ustrojstwie :D
Już poszperałam w necie, jutro poszukam i będziemy z wnusiem się bawić \:D/
DZIĘKI :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

: 13 gru 2013, o 10:40
autor: tessunia49
Olikkk dziś widziałam takie pisaki w Biedronce- zestaw z kilkoma pierniczkami
Słodziutkiego dekorowania :-)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

: 13 gru 2013, o 11:46
autor: olikkk
Przeszukałam markety, sklepy osiedlowe i nic nie znalazłam :( Ale w Biedronce nie byłam Tessuniu, to zaraz pobiegnę - dziękuję Ci bardzo :-*

Re: ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY PO ARABSKU

: 21 lut 2014, o 21:20
autor: olikkk
Alicjo napisałaś szklanka czerwonej fasoli .... a nie soczewicy ? bo mi jej brakuje w przepisie ;)

Re: ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY PO ARABSKU

: 21 lut 2014, o 21:49
autor: olikkk
Dzięki ;)

Śledzie z pomidorami suszonymi

: 20 mar 2014, o 16:05
autor: aguha
Śledzie z pomidorami

Płaty śledziowe ok 1 kg
cebula 2-3 sztuki
pomidory suszone lub w zalewie
przyprawy do smaku: ocet, oliwa, pieprz, majeranek

śledzie moczymy standardowo, kroimy w dogodne dla siebie części, cebulkę kroimy w drobną kostkę, solimy wkładamy do lnianej ściereczki bądź gazy i wyciskamy cały sok(pozbywamy się goryczy), pomidory, w zależności od tego jakie mamy, jeśli są w zalewie-odcedzamy, kroimy w drobna kostkę bądź paseczki, zalewę zostawiamy, jeśli mamy suszone pomidory musimy je wcześniej namoczyć aby zmiękły, następnie postępujemy z nimi w ten sam sposób. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy ocet( bądź cytrynę), oliwę z zalewy pomidorowej, majeranek, sprawdzamy smak,odstawiamy, czekamy aż nabiorą mocy urzędowej(chyba, że nam strasznie język ucieka).

Re: Śledzie z pomidorami suszonymi

: 23 mar 2014, o 11:33
autor: olikkk
Aguho donoszę, że śledzie już zrobione, w znacznej części pochłonięte ;) I bardzo smaczne :-bd więc polecam wszystkim :)
Nie wiedziałam ile i jakiego octu i oleju, ale ta ilość jaką dałam się sprawdziła :D

Re: Śledzie z pomidorami suszonymi

: 25 mar 2014, o 18:36
autor: aguha
olikkk pisze:Aguho donoszę, że śledzie już zrobione, w znacznej części pochłonięte ;) I bardzo smaczne :-bd więc polecam wszystkim :)
Nie wiedziałam ile i jakiego octu i oleju, ale ta ilość jaką dałam się sprawdziła :D
ja niestety robię wszystko na oko więc nie podałam proporcji, każdemu według gustu jak to ze śledzikami

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

: 5 kwie 2014, o 21:31
autor: izabela
Ciasto cytrynowiec polecam na święta :)

Podaję warstwami od dołu :)

I Spód - biszkopt, jeśli upieczecie wysoki to wystarczy 1/2

II Masa: 3 budynie cytrynowe ugotować w 1 litrze wody z sokiem z 1 cytryny + 1/2 szklanki cukru; po ugotowaniu zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki cytrynowe (suche) i zostawić do ostygnięcia
Zimny budyń połączyć z kostką masła lub margaryny ( masa może się ciągnąć za widełkami, ale to nic nie szkodzi) i wyłożyć na biszkopt

III Bita śmietana 50 ml śmietany 30% ubić z odrobiną cukru waniliowego dodając 2 śmietan-fixy
Wyłożyć na masę

IV Herbatniki maczane w wodzie z cytryną i cukrem wyłożyć na śmietanę

V Polać lukrem (puder z odrobiną soku z cytryny)


Ostatnio między masą budyniową i śmietanę dałam cienko galaretkę cytrynową lekko tężejącą - ale to już jest moja wariacja - smakuje dobrze i bez niej.

SMACZNEGO :)