Strona 1 z 3

Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

: 28 sty 2013, o 14:42
autor: olikkk
Wątek jest kontynuacją założonego wcześniej, który można prześledzić tutaj

http://forum.gazeta.pl/forum/w,100789,1 ... episy.html

Zachęcam, żeby w tytule postu podawać nazwę potrawy :)

Wodne Rogaliki Basi

: 2 lut 2013, o 13:11
autor: olikkk
Autor: basiab64 14.01.12, 19:57

50 dkg mąki pszennej
2 jajka
1 kostka palmy
5 dkg drożdży
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyzki cukru
marmolada
1 białko i cukier kryształ do posypania

Sposób wykonania

Mąkę posiekać z margaryną, drożdże pokruszyć i dodać resztę składników ,zagnieść ciasto.Gdy już ciasto jest gotowe robimy z niego kulę i zawijamy w płócienną ściereczkę i wkładamy do garnka z zimną wodą tak żeby było całe zanurzone,gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 30 minut) odwijamy i wyrabiamy jeszcze chwilę na stolnicy posypując trochę mąką .Gdy juz bedzie dobrze wyrobione (nie powinno lepić się do rąk) rozwałkowujemy kroimy na kwadraty ,na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i zwijamy tak aby powstały rogaliki, góre każdego rogalika zanurzamy w ubitym białku a nastepnie w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstępach ,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor . ( najpyszniejsze są w tym samym dniu )

Chlebek Grazi

: 2 lut 2013, o 13:22
autor: 1grazia42
Autor: 1grazia42 25.01.13, 10:39

Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.
1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
1 łyżka czubata soli,
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka tymianku,
1-2 szczypty kminku,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 kg mąki ( może być np Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) ,
(lub mieszam np 80 dkg pszennej i 20 żytniej)
tu następuje pewna dowolność. Ja robię np tak:
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.
można też sezam,cebulka prażona,płatki owsiane i co tam kto lubi.Jeśli żurawinowy to tylko otręby i szklanka żurawiny.

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tartą bułką.
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. (temperatura 100C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).

Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 180C ok. 35-45 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. trzeba piekarnik wyczuć. SMACZNEGOmoje pierwsze dwa chlebki wyszły masakra ,ale sie nie zniechecilam, od kilku miesiecy w ogóle nie kupuję pieczywa,córce robie tylko z otrębami ze względu na aparat ona nie może ziaren ,więc ma swój chlebek

CIASTO - STYROPIAN

: 2 lut 2013, o 13:25
autor: xxxgosienka43xxx
xxxgosienka43xxx 20.01.13, 17:48

Obiecany przepis -CIASTO - STYROPIAN -łatwe do zrobienia , taki niby sernik, bardzo dobre , w smaku zaskakujące

Ciasto : 3 szkl. mąki tortowej
0.5 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny Kasia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części . Jedną włożyć do zamrażalnika a drugą -jeżeli chce się płaski spod ciasta to wyłożyć dno średniej prostokątnej blaszki albo jeżeli chce się bardziej dekoracyjny spód to też włożyć do zamrażalnika a po schłodzeniu zetrzeć na tarce takie grube wióry wprost na dno blaszki . Ciasto podpiec na złoty kolor.

Masa śmietanowa : 1 litr śmietany 18 % (np. ZOTT)
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe w proszku z cukrem ( na 0.5 litra mleka )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno , dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki.

Ubić pianę z 1 białka i posmarować nią podpieczone ciasto w blaszce ( zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta wilgocią od powideł ) a następnie posmarować ciasto powidłem śliwkowym lub inną konfiturą ( nie dżemem bo jest za rzadki ). Na to wyłożyć masę śmietanową a na wierzch zetrzeć to ciasto z zamrażalnika ( też grube wióry). Piec ok. 50 min. w 170-180 st. C. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze chwilę w zamkniętym piekarniku , potem chwilę w lekko uchylonym i dopiero wyjąć . Wystudzić .
A potem zajadamy , ciesząc się ,że mamy taki fajny przepis. Smacznego

To jest proporcja na taką średnią prostokątną blaszkę o dł . chyba 36 cm.

--
46 lat- 8 marca 2012 usunięta macica z szyjką , jajniki zostały , h-p (ok) . Zachodniopomorskie -do morza mam 10 km.

BABKA-ZEBRA

: 2 lut 2013, o 13:27
autor: xxxgosienka43xxx
xxxgosienka43xxx 17.01.13, 16:39

BABKA-ZEBRA :
zapach cytrynowy i migdałowy
5 jaj
2 i 1/2 szkl. mąki tortowej + 2 łyżki mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oranżady białej ( np. z Biedronki)
1 szkl. oleju
2- 3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka +cukier ubić aż będą białe i sztywne , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dalej ubijać . Dodać szklankę oranżady + szklankę oleju , ubijać . Podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao o aromat migdałowy , do drugiej 2 łyżki mąki i aromat cytrynowy. Wykładać łyżką na środek przygotowanej formy na przemian : 2 łyżki ciasta ciemnego i na jego środek 2 łyżki ciasta jasnego - do wyczerpania ciasta . Upiec w 170-180 st C - 55/60 min.
--
46 lat- 8 marca 2012 usunięta macica z szyjką , jajniki zostały , h-p (ok) . Zachodniopomorskie -do morza mam 10 km.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

: 15 lut 2013, o 20:46
autor: naci43
CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
4 BANANY -BARDZO DOJRZAŁE
1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻKA SODY
3/4 SZKLANKI CUKRU
1 JAJKO
50 GR TŁUSZCZU
TABLICZKA LUC POL CZEKOLADY NAJLEPIEJ GORZKIEJ
WYKONANIE
BANANY ROZGNIESC WIDELEC DODAC RESZTE SKLADNIKOW WYMIESZAC,CZEKOLADE ZETRZEC NA GRUBYCH OCZKACH PIEC PONAD GODZ

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

: 19 lut 2013, o 00:31
autor: naci43
cios no patrz zapomnialam.jutro zerkne w przepis i dodam
JUZ DODALAM :)

Babka ucierana

: 12 mar 2013, o 10:35
autor: naci43
bulbinka536 ta Twoj przepis na babeczke Obrazek rewelacja.pieklam dopiero dwa razy i wyszla super :)dzieki dzieki dzieki Obrazek

Sałatka z ogórków w sosie pomidorowym

: 23 sie 2013, o 22:49
autor: olikkk
3 kg ogórków ze skórką pokrojonych w plasterki
0,5 kg cebuli pokrojonej w plasterki
2 łyżki soli do przetworów
Wszystko wymieszać i odstawić na 3 godziny, następnie odlać z nich wodę.
Zalewa:
2 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oliwy
razem zagotować, na koniec dodać 2 słoiczki 200g przecieru pomidorowego i ponownie zagotować.
Zalewę połączyć z ogórkami i gotować od czasu do czasu mieszając ok pół godziny.
Gorące wkładać do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do górny dnem bez pasteryzowania.
Ja przed włożeniem ogórków, słoiczki wyparzam.
Z tej ilości ogórków wychodzi ok 13 słoiczków po dżemie.
Smacznego :)

Babka cytrynowa

: 15 wrz 2013, o 16:12
autor: olikkk
Bulbinko obiecana

babka cytrynowa ;)

Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
20 dkg rozpuszczonej margaryny ( lub masło, albo pół na pół ) oczywiście z masłem najlepsza ;)
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z całej cytryny
odrobina olejku śmietankowego

Babkę powinno się robić na parze, co w mojej wersji wygląda tak, że do garnka z wrzątkiem ( bezpiecznie robić to w zlewie ;) )
wkładam mniejszy garnek, w którym umieszczam cukier i jajka, ubijam robotem, następnie dodaję rozpuszczona margarynę i na koniec mąkę z proszkiem.
Teraz wystarczy dodać sok z cytryny i olejek.
Wlać do jakiejkolwiek nie za dużej formy, ja lubię w keksówce :)

Do piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i ok 30 - 40 minut wystarczy. Jak nie klei się do patyczka, to gotowe i można jeść :D
Szybko, smacznie i tanio , więc polecam :x

U mnie najczęściej pęka przez środek, ale to nic nie szkodzi ;)

Babka z majonezem

: 15 wrz 2013, o 16:27
autor: olikkk
Ponieważ lubię robić ciasta szybkie, to mam jeszcze jeden fajny przepis na

babkę z majonezem :)

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jajek
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białko należy ubić, dodać cukier i do ubitej masy kolejno na zmianę dodawać żółtko i łyżkę majonezu.
Mąki razem wymieszać z proszkiem i powoli dosypywać do masy.

Piec ok 45 minut w termoobiegu w temp. 180 stopni, jak patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Forma - też keksówka
Można polać lukrem.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
0,5 cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wymieszać i polać ciasto. Jeszcze mokry lukier posypać kandyzowaną skórą pomarańczową, albo pokrojonymi drobno suszonymi morelami.

Smacznego :)

CIASTO BOUNTY

: 29 wrz 2013, o 17:50
autor: xxxgosienka43xxx
CIASTO BOUNTY

ciasto : 5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem : 3 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
30 dag. wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
20 dag masła

Polewa czekoladowa - ja używam gotowej , takiej co się wkłada w opakowaniu do gorącej wody żeby się rozpuściła - polewa ma być czekoladowa ( nie mleczna )


Przygotować ciasto : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a potem dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką . Wlać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy np. tortownica o śr. 26 cm , ale ja robiłam w prostokątnej takiej 24/36 cm. Piec w 180 st. -30 min.

Przygotować krem : 2 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu stale mieszając przez 20 min. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści . Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej . Mieszając zagotować i odstawić .
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową , jak ostygnie polać polewą czekoladową . Zimne ciasto włożyć do lodówki .


Smacznego ........mniam

Racuszki z dyni

: 12 paź 2013, o 19:31
autor: or-e
RACUSZKI Z DYNI

Składniki
* Budyń o smaku waniliowym bez cukru, 1 opakowanie
* 300 g miąższu dyni,
* 3/4 szkl jogurtu naturalnego lub maślanki
* 2 szkl. mąki pszennej,
* 2 żółtka
* 3 gr drożdży
* szczypta soli
* łyżka cukru
* 1/3 szkl mleka

Sposób przyrządzania

Dynię zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zrobić zaczyn z drożdży i mąki, gdy urośnie dodać pozostałe składniki. Jeszcze raz odczekać aż wyrośnie. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z dżemem najlepiej z dyni.

Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

: 24 paź 2013, o 18:20
autor: olikkk
Mój dzisiejszy obiadek ;)

http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/06/L ... lonym.html

Oczywiście u mnie nie może być do końca tak jak w przepisie, więc były zmiany i pewnie smak nieco się różnił od oryginału :-?

A co zmieniłam ?

- Szpinak był mrożony ( też 450g ) i dodałam do niego 4 ząbki czosnku, bo wydawało mi się, że powinien być ;) i nieco więcej śmietany

- mięso było drobiowe, zamiast papryczki dałam zwykłą paprykę pokrojoną i troszkę chili, dodałam ząbek czosnku, łyżeczkę suszonej bazylii i pęczek pietruszki

- do sosu beszamelowego dodałam więcej mleka, bo był zbyt gęsty i wydawało mi się że będzie go za mało, a z dodatkiem było tak akurat :)

- makaron zrobiłam sama ( wg przepisu Bulbinki, ale bez jajek ), bo w sklepie były z jajkami, a wnuś musi bez ...
Nawet fajnie, bo ukulałam sobie na wymiar naczynia żaroodpornego i dokładnie się przykryła każda warstwa sosu :)

Podaję moją modyfikację, bo oryginał może być inny w smaku ;)
Nasz wersja było ok :P

Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

: 30 paź 2013, o 21:22
autor: olikkk
Propozycja Lori :)

http://www.youtube.com/watch?v=WU09JC9w0_g

To jest wersja z jabłkami, ale ze śliwkami jest chyba jeszcze smaczniejsze, ja miałam pomieszane jabłka ze śliwkami i też było fajne :)
Wg mnie, można dać mniej budyniu, ale to już rzecz gustu i same wypróbujecie jak Wam lepiej smakuje :)
Smacznego :)
Dodam tylko, że przepis jest w okolicach 12 minuty i 7 sekundy, to dla bardziej niecierpliwych ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

: 30 paź 2013, o 21:53
autor: olikkk
Prawda Iwonko ?
W przepisie sugerują 1,5 litra mleka, ja myślę że litr powinien wystarczyć no i oczywiście odpowiednio mniej budyniu :)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

: 30 paź 2013, o 22:05
autor: olikkk
Bulbinko, chyba blaszka większa .... Tamta szarlotkę robiłam w najmniejszej formie.
Do tego ciasta też trzeba blaszkę wyższą , bo dużo tego jest ... więc na wszelki wypadek, żeby Ci ciasto nie wyleciało ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

: 30 paź 2013, o 22:48
autor: olikkk
Bulbiś ze skórką i skórka na spód, ale to wiesz ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

: 30 paź 2013, o 22:59
autor: olikkk
Chyba dowcipniś ;))

Przepis na makowiec

: 4 gru 2013, o 13:52
autor: ma-la 1
witam wszystkie serdecznie
macie może jakiś sprawdzony przepis na makowiec?
chodzi za mną od jakiegoś czasu,ale cały czas wymiguję się dzieciom że nie mam przepisu :-o :-o