KULINARIA
Moderatorzy: duszek_koordynator, tesia, Moderatorzy
- tesia
- Moderator
- Posty: 2063
- Rejestracja: poniedziałek, 6 sierpnia 2007, 09:10
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: KULINARIA
Śmietanowiec(czyli sernik na zimno ze śmietany).
Śmietanowiec
Składniki
3 różne galaretki
5 dag żelatyny
1 szklana mleka
2 szklanki śmietany
1 szklanka cukru (niepełna)
owoce(banany,brzoskwinie,ananasy,kiwi,truskawki lub pomarańcze)
Sposób przygotowania
Przyrządzić 2 galaretki. Gdy stężeją pokroić je na drobne kawałki.
Żelatynę namoczoną wcześniej w małej ilości wody rozpuścić w gorącym mleku, dodać cukier, odstawić do ostygnięcia.Do zimnego mleka wlać śmietanę, wsypać pokrojone galaretki. Wymieszać przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.Gdy zastygnie ułożyć owoce, zalać galaretką.
Smacznego
źródło obrazka: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10293.html
Śmietanowiec
Składniki
3 różne galaretki
5 dag żelatyny
1 szklana mleka
2 szklanki śmietany
1 szklanka cukru (niepełna)
owoce(banany,brzoskwinie,ananasy,kiwi,truskawki lub pomarańcze)
Sposób przygotowania
Przyrządzić 2 galaretki. Gdy stężeją pokroić je na drobne kawałki.
Żelatynę namoczoną wcześniej w małej ilości wody rozpuścić w gorącym mleku, dodać cukier, odstawić do ostygnięcia.Do zimnego mleka wlać śmietanę, wsypać pokrojone galaretki. Wymieszać przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.Gdy zastygnie ułożyć owoce, zalać galaretką.
Smacznego
źródło obrazka: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10293.html
JEZUS żyje!!!
ALLELUJA.
ALLELUJA.
-
- Moderator
- Posty: 452
- Rejestracja: sobota, 15 września 2007, 18:15
- Lokalizacja: Sieradz
Re: KULINARIA
PASTA KANAPKOWA "AWANTURKA"
Puszka sardynek (lub inne ryby) w oleju
20 dag sera białego półtłustego lub tłustego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryby wyjąć z puszki, osączyć na papierowym ręczniku i rozgnieść widelcem. Twaróg rozetrzeć. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Wszystko razem włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, śmietanę i majonez.
Odstawić trochę w ciepło, żeby składniki się "przegryzły", po czym smarować pieczywo (dobre z bułeczką, chlebem razowym oraz pieczywem mieszanym).
SMACZNEGO!
Puszka sardynek (lub inne ryby) w oleju
20 dag sera białego półtłustego lub tłustego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryby wyjąć z puszki, osączyć na papierowym ręczniku i rozgnieść widelcem. Twaróg rozetrzeć. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Wszystko razem włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, śmietanę i majonez.
Odstawić trochę w ciepło, żeby składniki się "przegryzły", po czym smarować pieczywo (dobre z bułeczką, chlebem razowym oraz pieczywem mieszanym).
SMACZNEGO!
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
Ta pasta kanapkowa musi być bardzo smaczna.
Dziękuję za ten przepis Irenko.
Dziękuję za ten przepis Irenko.
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
Ziemniaki zapiekane z porem, szynką i serem
Składniki, 2 porcje:
• 3 ziemniaki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 por (biała i jasno zielona część)
• 1 duży plaster szynki
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 surowe jajko
• 80 g sera camembert (brie lub koziej rolady)
• 4 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do podania: papryka w proszku (słodka, delikatnie pikantna lub papryka wędzona), oliwa z oliwek extra virgin, jogurt naturalny lub gęsta i kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć, podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie połówki, nożem wyciąć miąższ, pozostawiając około 1/2 cm warstwę przy samej skórce. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni.
Na patelnię włożyć masło i wlać oliwę z oliwek. Podgrzać, dodać pokrojonego na 1 cm kawałki pora, doprawić solą. Dusić na małym ogniu przez około 8 minut, nie rumieniąc, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojony na mniejsze kawałki wycięty miąższ z ziemniaków i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojoną na kawałki szynkę, śmietankę i musztardę, wymieszać i podgrzać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać natkę pietruszki, surowe jajko i pokrojony na kawałki ser camembert. Wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nadzienie włożyć w wydrążone łupinki.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 220 stopni) i piec przez 15 minut, aż się zrumienią.
Posypać papryką w proszku, świeżo zmielonym pieprzem i resztą szczypiorku. Skropić oliwą z oliwek extra virgin, podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Składniki, 2 porcje:
• 3 ziemniaki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 por (biała i jasno zielona część)
• 1 duży plaster szynki
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 surowe jajko
• 80 g sera camembert (brie lub koziej rolady)
• 4 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do podania: papryka w proszku (słodka, delikatnie pikantna lub papryka wędzona), oliwa z oliwek extra virgin, jogurt naturalny lub gęsta i kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć, podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie połówki, nożem wyciąć miąższ, pozostawiając około 1/2 cm warstwę przy samej skórce. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni.
Na patelnię włożyć masło i wlać oliwę z oliwek. Podgrzać, dodać pokrojonego na 1 cm kawałki pora, doprawić solą. Dusić na małym ogniu przez około 8 minut, nie rumieniąc, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojony na mniejsze kawałki wycięty miąższ z ziemniaków i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojoną na kawałki szynkę, śmietankę i musztardę, wymieszać i podgrzać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać natkę pietruszki, surowe jajko i pokrojony na kawałki ser camembert. Wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nadzienie włożyć w wydrążone łupinki.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 220 stopni) i piec przez 15 minut, aż się zrumienią.
Posypać papryką w proszku, świeżo zmielonym pieprzem i resztą szczypiorku. Skropić oliwą z oliwek extra virgin, podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moderator
- Posty: 452
- Rejestracja: sobota, 15 września 2007, 18:15
- Lokalizacja: Sieradz
Re: KULINARIA
Na pewno pyszne!:-)
PASTA KANAPKOWA Z SERKA TOPIONEGO
1 serek topiony śmietankowy o wadze 10 dag
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
Serek topiony przepuścić przez prasę lub dokładnie rozetrzeć. Ząbki czosnku rozgnieść. Dodać majonez i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Smarować pieczywo (doskonale smakuje z chlebem razowym)
PASTA KANAPKOWA Z SERKA TOPIONEGO
1 serek topiony śmietankowy o wadze 10 dag
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
Serek topiony przepuścić przez prasę lub dokładnie rozetrzeć. Ząbki czosnku rozgnieść. Dodać majonez i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Smarować pieczywo (doskonale smakuje z chlebem razowym)
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
Coś dobrego Irenko,akurat na Wielki Post.Dzięki.
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
szukam sprawdzonych przepisów na dobre i łatwe babki,czy macie coś fajnego?
-
- Moderator
- Posty: 452
- Rejestracja: sobota, 15 września 2007, 18:15
- Lokalizacja: Sieradz
Re: KULINARIA
Witaj, Riteczko!
Ta babka powinna być dobra
"Dzień i noc"
30 dag mąki, 5 jaj, 30 dag masła, 30 dag cukru, łyżka kakao, cukier waniliowy, dwie łyżki cukru pudru.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy, ostrożnie wymieszać z białkami, aby powstało jednolite ciasto. Podzielić je na pół. Formę do babki wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy wsypać kakao, wymieszać i wlać do formy. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, gdy się upiecze i trochę ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Żeby ciepła babka się nie "zgniotła", najlepiej kroić ją nożem, zanurzonym wcześniej we wrzątku.
SMACZNEGO!
Ta babka powinna być dobra
"Dzień i noc"
30 dag mąki, 5 jaj, 30 dag masła, 30 dag cukru, łyżka kakao, cukier waniliowy, dwie łyżki cukru pudru.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy, ostrożnie wymieszać z białkami, aby powstało jednolite ciasto. Podzielić je na pół. Formę do babki wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy wsypać kakao, wymieszać i wlać do formy. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, gdy się upiecze i trochę ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Żeby ciepła babka się nie "zgniotła", najlepiej kroić ją nożem, zanurzonym wcześniej we wrzątku.
SMACZNEGO!
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
Dziękuję za przepis,napewno upiekę.
- riteczka
- Moderator
- Posty: 219
- Rejestracja: piątek, 12 lutego 2010, 17:37
- Lokalizacja: Kanada
Re: KULINARIA
Cytrynowiec
( bardzo smaczne ciasto )
----------------
Ciasto: jedna i pół szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Masa: 1 szklanka cukru
kopiasta łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej i pół cytryny
2 szklanki wody
Biszkopt: białka ubić z cukrem i nadal ubijać dodawać po jednym żółtku i po łyżce wody,Wsypać mąkę i proszek,.Wymieszać drewnianą łyżką.Upiec w temp.22o stopni- ok. 40 min.Ostudzony biszkopt przekroić i napączować. /poncz:woda zimna,cukier,cytryna i spirytus/
Masa: Jajka ubić z cukrem,rozprowadzić wodą,dodać mąkę ziemniaczaną,sok z cytryny,skórkę,masło.Postawić na małym ogniu i cały czs mieszając gotować az zgęstnieje.Gorącą masę rozsmarować i przykyć biszkoptem,Polukrować. / lukier: cytryna i cukier puder/
( bardzo smaczne ciasto )
----------------
Ciasto: jedna i pół szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Masa: 1 szklanka cukru
kopiasta łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej i pół cytryny
2 szklanki wody
Biszkopt: białka ubić z cukrem i nadal ubijać dodawać po jednym żółtku i po łyżce wody,Wsypać mąkę i proszek,.Wymieszać drewnianą łyżką.Upiec w temp.22o stopni- ok. 40 min.Ostudzony biszkopt przekroić i napączować. /poncz:woda zimna,cukier,cytryna i spirytus/
Masa: Jajka ubić z cukrem,rozprowadzić wodą,dodać mąkę ziemniaczaną,sok z cytryny,skórkę,masło.Postawić na małym ogniu i cały czs mieszając gotować az zgęstnieje.Gorącą masę rozsmarować i przykyć biszkoptem,Polukrować. / lukier: cytryna i cukier puder/
-
- Moderator
- Posty: 452
- Rejestracja: sobota, 15 września 2007, 18:15
- Lokalizacja: Sieradz
Re: KULINARIA
Kapuśniak rosyjski "SZCZI"
(danie idealne na chłodniejsze jesienne popołudnia)
Składniki:
pół kilograma żeberek wieprzowych
40 dag kapusty słodkiej
- 2 marchewki
-2 pietruszki
2 cebule
3 łyżki masła
20 ziarenek pieprzu
sól
pieprz mielony
odrobina cukru
liście laurowe
łyżka tłuszczu do smażenia (olej lub "Planta")
3 litry wody
pojemnik śmietany "do zupy" (18%)
żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Odszumować, włość obraną 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę w łupinach (podpaloną nad palnikiem), pieprz ziarnisty. Gotować na wolnym ogniu półtorej godziny. Kapustę oczyścić, poszatkować, wyłożyć na patelnię, dodać pół szklanki wody i masło, dusić na wolnym ogniu godzinę (w międzyczasie dodać cukier do smaku), uważając, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie, włożyć ją do garnka. Wyjąć żeberka i oczyścić je z kości, mięso włożyć z powrotem, dodać liście laurowe i gotować razem z kapustą około pół godziny. 1 marchewkę i 1 pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem przysmażyć na łyżce oleju lub "Planty" i włożyć do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. W razie potrzeby dodać sól i pieprz - potrawa powinna być dobrze doprawiona. Pod koniec gotowania wlać cały pojemnik śmietany, wymieszać, nie dopuścić do wrzenia zupy, zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
P.S. Zimą można ugotować "szczi" z kapusty kiszonej(nie może być gorzkawa!). Należy wziąć jej 45 dag i dusić na wolnym ogniu z dodatkiem masła 2-3 godziny. Im miększa będzie kapusta kiszona po uduszeniu, tym lepszy smak potrawy
(danie idealne na chłodniejsze jesienne popołudnia)
Składniki:
pół kilograma żeberek wieprzowych
40 dag kapusty słodkiej
- 2 marchewki
-2 pietruszki
2 cebule
3 łyżki masła
20 ziarenek pieprzu
sól
pieprz mielony
odrobina cukru
liście laurowe
łyżka tłuszczu do smażenia (olej lub "Planta")
3 litry wody
pojemnik śmietany "do zupy" (18%)
żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Odszumować, włość obraną 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę w łupinach (podpaloną nad palnikiem), pieprz ziarnisty. Gotować na wolnym ogniu półtorej godziny. Kapustę oczyścić, poszatkować, wyłożyć na patelnię, dodać pół szklanki wody i masło, dusić na wolnym ogniu godzinę (w międzyczasie dodać cukier do smaku), uważając, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie, włożyć ją do garnka. Wyjąć żeberka i oczyścić je z kości, mięso włożyć z powrotem, dodać liście laurowe i gotować razem z kapustą około pół godziny. 1 marchewkę i 1 pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem przysmażyć na łyżce oleju lub "Planty" i włożyć do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. W razie potrzeby dodać sól i pieprz - potrawa powinna być dobrze doprawiona. Pod koniec gotowania wlać cały pojemnik śmietany, wymieszać, nie dopuścić do wrzenia zupy, zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
P.S. Zimą można ugotować "szczi" z kapusty kiszonej(nie może być gorzkawa!). Należy wziąć jej 45 dag i dusić na wolnym ogniu z dodatkiem masła 2-3 godziny. Im miększa będzie kapusta kiszona po uduszeniu, tym lepszy smak potrawy
-
- Moderator
- Posty: 452
- Rejestracja: sobota, 15 września 2007, 18:15
- Lokalizacja: Sieradz
Re: KULINARIA
Zraziki ze schabu i parówek
Składniki dla 4 osób:
4 porcje schabu bez kości (jak na kotlety)
2 cienkie długie parówki
sól do zmiękczenia mięsa
przyprawa do wieprzowiny
musztarda
tłuszcz do smażenia
woda
wykałaczki
Kotlety cienko zbić, używając do tego folii do żywności, parówki wrzucić na wrzątek, gotować 1 minutę, zdjąć osłonki, ostudzić. Porcje schabu natrzeć solą, zmiękczającą mięso, odstawić na 15 minut. Następnie natrzeć przyprawą i cienko posmarować musztardą. Parówki przekroić na pół, układać je w poprzek płata schabu, zwijać roladki, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim zraziki ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Potem wlać trochę przegotowanej wody, nakryć patelnię przykrywką, odstawić na palnik o najmniejszym płomieniu i dusić, aż płyn odparuje. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mizerią lub pieczarkami duszonymi.
SMACZNEGO!!!
Składniki dla 4 osób:
4 porcje schabu bez kości (jak na kotlety)
2 cienkie długie parówki
sól do zmiękczenia mięsa
przyprawa do wieprzowiny
musztarda
tłuszcz do smażenia
woda
wykałaczki
Kotlety cienko zbić, używając do tego folii do żywności, parówki wrzucić na wrzątek, gotować 1 minutę, zdjąć osłonki, ostudzić. Porcje schabu natrzeć solą, zmiękczającą mięso, odstawić na 15 minut. Następnie natrzeć przyprawą i cienko posmarować musztardą. Parówki przekroić na pół, układać je w poprzek płata schabu, zwijać roladki, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim zraziki ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Potem wlać trochę przegotowanej wody, nakryć patelnię przykrywką, odstawić na palnik o najmniejszym płomieniu i dusić, aż płyn odparuje. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mizerią lub pieczarkami duszonymi.
SMACZNEGO!!!